طرح توجیهی تولید پکتین از پوست مرکبات و سیب سال 1402 (word+pdf)

جهت تهیه طرح توجیهی تولید پکتین از پوست مرکبات و سیب سال 1402 با برآورد هزینه و درآمد و سود و با گزارش کامفار با ما تماس بگیرید . ضمنا جهت مطالعه درباره صفر تا صد تولید پکتین از پوست مرکبات و سیب و دانلود طرح تیپ تولید پکتین از پوست مرکبات و سیب روی لینک آخر صفحه کلیک نمایید.


در طرح توجیهی تولید پکتین از پوست مرکبات و سیب چه می خوانیم ؟


همانطور که در طرح توجیهی پکتین از پوست مرکبات و سیب ذکر گردید ، پکتین از مواد ژلاتینی که در گیاهان مختلف وجود دارد تهیه می شود . سیب و مرکبات از عمده ترین منابع پکتین هستند . ضایعات و پوست مرکبات در کارخانه های تولید آبمیوه بسیار زیاد می باشد . میوه های نارس دارای پکتین بیشتری نسبت به میوه های رسیده هستند . از کاربرد های پکتین می توان به استفاده از آن در تهیه شیرینی ، صنایع دارویی ، تهیه ماست ، صنایع آرایشی ، تهیه نوشیدنی های اسیدی شیری و صنایع غذایی اشاره نمود .

شماره تعرفه گمرکی مواد پکتینی ، پکتینات و پکتات ها 1302200 می باشد . شماره استاندارد های ملی مرتبط با محصول مورد نظر عبارتند از :

  • ویژگی ها و روش های آزمون پکتین مورد مصرف در صنایع غذایی : 3624
  • پکتین از روش اندازه گیری فعالیت آنزیمی : 9-2200

کاربردهای پکتین در صنایع غذایی و دارویی


1 - کاربرد پکتین در صنایع غذایی 

پکتین یکی از پرکاربردترین تثبیت کننده های موجود میباشد انواع ژله ای و تغلیظ شـده آن بـه عنوان یک افزودنی مهم در تولید بسیاری از محصولات غذایی میباشد به طور سنتی در تولید مربا و ژله های میوه ای هم به صورت صنعتی و هم خانگی هم با مقـدار زیـاد شـکر و هـم بـا مقـدار کـم استفاده  می شده است .

پکتین از آن ماده محافظت میکرده ،تولید آب بر روی سـطح یـا داخـل آن میوه را کاهش می  داده است .با تغییر زندگی پکتین نیـز تنهـا در مـصارف صـنعتی کـاربرد دارد در بعضی مغازه های اروپایی پکتین به صورت شکر ژله ای به فروش میرسد .تولید و مصارف پکتـین در طی سالها منجر به گسترش استفاده از پکتین شده است و پکتین به عنوان تثبیت کننده اساسی در بیشتر محصولات غذایی میباشد: 

پکتین متعادل : در تولید محصولات غذایی کم شکر آماده سازی میوه جهت استفاده در دوغ،ژله ها افزودنی های روی بستنی (پوشش دهنده ها) و نگهداری سس ها و گوشت های در سس خوابانده استفاده میشود. 

تاثیرات تکنولوژیکی استفاده از پکتین :   

  • لعاب پخت با خاصیت چسبندگی 
  • سوسیس ها به عنوان عامل اتصال دهنده 
  • غذاهای رژیمی به عنوان کنترل کننده انرژی زایی
  • بستنی و شریت قند به عنوان بازدارنده کریستالیزاسیون
  • آبجو و آبمیوه ها به عنوان ماده تصفیه کننده
  • آبمیوه ها به عنوان کدر کننده
  • شیرینی جات به عنوان روکش دهی
  • بستنی به عنوان کف کننده
  • سس ها به عنوان امولسیفایر
  • به عنوان پودرهای طعم زا برای تهیه کپسول
  • تهیه غلاف سوسیس ها و پوشش های محافظ ایجاد غلاف
  • آبمیوه ها به عنوان عوامل غلظت دهنده
  • بستنی به عنوان پایدار کننده
  • ژله سالاد ها و پودینگ ها ایجاد ژله 
  • آب نبات و شیرینی جات برای خاصیت شکل دهندگی
  • امولسیون مواد طعم زا به عنوان کلوئیدهای محافظ 
  • شیر کاکائو به عنوان امولسیفایر 
  • گوشت عمل آورده شده به عنوان ترد کننده 
  • پنیر و غذاهای عمل آورده شده  به عنوان ممانعت از آب اندازی 

استفاده در صنایع کنسرو سازی :  

  • استفاده در کنسرو ها باعث ایجاد ویسکوزیته مناسب در بافت کنسرو میشود . مقدار پکتین اضافه
  • شده به کنسروها اهمیت دارد، پکتین خیلی زیاد موجب لاستیکی شدن کنسرو می شود، پکتین
  • خیلی کم موجب روان ماندن آن ها (کنسرو) می شود.زمانی که پکتین با مقادیر کافی شکر، ماده ای اسیدی مانند آبلیمو و آب حرارت می بیند موجب تشکیل نوعی ژله می شود که باعث لعابدار و ژله ای
  • شدن مربا و مارمالاد می شود. میوه های مختلف حاوی مقادیر متفاوتی پکتین هستند. سیب، انواع
  • انگور و آلوها محتوی مقدار کافی پکتین برای ژله ای شدن مرباها هستند در حالی که توت فرنگی،
  • شاه توت، آلبالو و گیلاس حاوی مقدار بسیار کمی پکتین هستند. بنابراین برای تهیه مارمالاد از این نوع میوه ها باید آنها را با میوه های حاوی پکتین بیشتر ترکیب کرد یا به آنها ژلاتین افزود. 

 2 - کاربرد پکتین در صنایع دارویی

  • پیشگیری و درمان یبوست 
  • کاهش ریسک بیماریهای قلبی- عروقی 
  • درمان بیماریهای دیابت ،سلیاک،بیماریهای قلبی  
  • قطره های خوراکی ضد سرفه : از پکتین در تهیه ی قطره های خوراکی ضد سـرفه  اسـتفاده مـی شود. چون این ماده قسمت بالایی نای را می پوشاند و مـانع گرفتگـی هـایی مـی شـود  کـه سـبب تحریک سرفه می شوند.  
  • کاهش کلسترول مضر و تنظیم و تعدیل فشار خون  : پکتین ی کی از فیبرهای محلول در آب اسـت که باعث کاهش چربی های بدن و چربی های محلول در خون می شود. 

پیشگیری از بیماریهای التهابی دسـتگاه گـوارش و سـرطان روده بـزرگ  : 

پکتین در روده بزرگ بوسیله باکتریها و آنزیمها تجزیه شده به صورت اسید ضـعیف در مـی آیـد . در این روند گاز دی اکسید کربن و غیره تولید می شود هرچه میزان پکتین در غذا بیشتر باشد بر تعـداد و تکثیر باکتریهای مفید بدن افزوده می گردد. پکتین یکی از عوامـل مـوثر در پیـشگیری از سـرطان روده بزرگ محسوب می شود. 

مصرف پکتین موجب کاهش کلسترول خون می گردد. از طرفی پکتـین در کـاهش قنـد خـو ن اثـر دارد. در یک رژیم غذایی لاغری می توان به کمک پکتین بدون رنج ناشی از گرسنگی، براحتی وزن بدن را کم کرد. 


بررسی کالاهای جایگزین پکتین !


با توجه به خاصیت قوام دهی پکتین میتوان به جای پکتین از نشاسته ذرت اسـتفاده کـرد کـه هـم اکنون با توجه به قیمت ب الای پکتین در کشور از نـشاسته ذرت اسـتفاده میـشود در واقـع . نـشاسته ذرت یک مخلوط ناهمگن ازقند های حاصل از نشاسته ذرت است که اندیس DE یا معادل دکستروز آن از 20 تا 99% می تواند متفاوت باشد. DE یا معادل گلوکز درصد قند هـای احیاکننـده در مـاده خشک محلول برحسب گلوکز (دگستروز) است.

در واقع قدرت احیا کنندگی محلول فهلینگ را نـشان می دهد . موقعی که نشاسته ذرت توسط اسید یا آنزیم بـه شـربت ذرت تبـدیل مـی شـود قنـدهای مختلفی در آن ایجاد می گردند کـه هـر کـدام از آن هـا دارای عامـل آلـدئی دی بـوده و در ایجـاد DE سهیم می شوند .با آدامه فرایند هیدرولیز مولکولها کوچکتر شـده و میـزان DE محلـول افـزایش می یابد . شربت ذرت به تنهایی یا به عنوان جایگزین بخـشی از سـاکارز یـا گلـوکز در مـواد غـذایی مختلـف نظیرژلـه ها،کنـسرو سـبزیجات نظیـر سـیب زمینی،سـس گوجـه فرنگـی ، فـراورده هـای گوشتی ،انواع سالادها ،محصولات شورو ... مورد استفاده قرار می گیرد .

این مـاده ضـمن داشـتن ارزش غذایی معادل با ساکارز به علت دارا بودن اثر آنتی اکسیدانی،ضد تخمیر،تولید کننـده ویـسکوزیته و کنترولکننده کریستالیزاسیو ن مورد استفاده قرار می گیرد . با افزایش میزان DEو ویسکوزیته شربت کاهش می یابد .در تهیه محصولات کنسروی مختلف از شربت  نشاسته  ذرت مناسب آن استفاده مـی گردد.

به عنوان مثال شربت با DE43 در محصولات غذایی جهت ایجاد ویسکوزیته که باعث احـساس دهانی شده و از کریستالیزاسیون ممانعت می کند به کار برده می شود . در کنسرو سیب  زمینـی بـه منظـور تولیـد ویـسکوزیته بـالا و احـساس دهـانی و نیـز درخـشندگی بـالا در محـصول از شـربت باDE50تا70 استفاده می گردد.

در کنسرو میوه ها وآبمیوه هـا شـربت ذرت بـا  DE50 تـا 70 را بـه صورت تنها یا جایگزین بخشی از ساکارز مورد  استفاده قرار مـی دهنـد کـه هدف آن ایجاد قوام واحساس دهانی می باشد . شربت ذرت با بریکس استاندارد 40تـا 44درجـه و بـا DE65 یا کمتر،کریستالیزه نمی شود ولی در DE بالای 70 ممکن است عمل کریـستالیزاسیون بـه وقوع پیوندد و مشکلاتی را در انتقال و فر ایند به بار آورد. 

بنابراین با جایگزین کردن حدود 30 درصد ساکارز با شربت ذرت استاندارد می تـوان محلولهـایی با 80 درصد ماده خشک تهیه نمود که ضمن ممانعـت از تخمیـرد داشـتن اثـر نگهدارنـدگی بـالا کریستالیزه هم نشوند .

 به این دلیل در فرمولاسیون مربا و ژله  ها می توان 25 درصد از ساکارز را با شربت ذرت جایگزین نمود . در  محصولات غـذایی حـاوی گوشـت، شـیر و سـایر مـواد غنـی از پروتئین از شربت ذرت با DE پایین(25تا40) و مالتوز بالا استفاده می شود. 


فرایند تولید که در طرح توجیهی پکتین از پوست مرکبات و سیب توضیحات کامل آن آمده است شامل مراحل زیر است :


  • مرحله اول : دریافت مواد خام ( پوست سیب و مرکبات )
  • مرحله دوم : استخراج : هیدرولیز پروتوپکتین در اسید
  • مرحله سوم : جداسازی که شامل مراحل ذیل می باشد
  • پرس کردن
  • فیلتراسیون
  • تغلیظ

مرحله چهارم :کواگولازیسیون (انعقاد) شامل مراحل

  • رسوب در الکل
  • شستشو

مرحله پنجم : خشک کردن

  • خشک کردن
  • آسیاب کردن
  • کنترل پخت
  • مرحله ششم : محصول نهایی
  • استاندارد سازی محصول
  • نگهداری از محصول

مواد اولیه اشاره شده در طرح توجیهی پکتین از پوست مرکبات و سیب در ذیل آمده است :


  • پوست مرکبات
  • پوست سیب
  • کارتن 24 تایی
  • بطری و شیشه

ماشین آلات اشاره شده در طرح توجیهی پکتین از پوست مرکبات و سیب در ذیل آمده است :


  • اکستروژن
  • سپرایتور
  • واشينگ
  • خشک کن
  • اتاق کنترل
  • بلندینگ
  • Shiping
  • بسته بندی

 ساختمان ها و محوطه سازی مورد نیاز که در طرح توجیهی پکتین از پوست مرکبات و سیب دیده شده به شرح زیر است :

  • خاکبرداری و تسطیح
  • حصار کشی
  • آسفالت و پیاده رو سازی
  • ایجاد فضای سبز و روشنایی
  • سالن تولید سوله
  • انبار (مواد اولیه)
  • انبار (مواد محصول)
  • اداری
  • آشپزخانه
  • رخت کن و نمازخانه
  • سرویس ها اسکلت فلزی
  • ساختمان نگهبانی

اهمیت استراتژیک پکتین در دنیای امروز  !

سالانه میلیون ها دلار ارز جهت واردات موادی شامل: 

 انواع مواد شیمیایی مثل الکل ها، فورفورال، پکتین، استن و .... 

 انواع اسانس ها برای مصارف صنایع غذایی و بهداشتی از کشور خارج می شود و این روند هر سا له سیر صعودی به خود می گیـرد، ایـن در حالیـست کـه حجم دور ریز ضایعات کشاورزی در مزارع کشور قابل تأمل میباشد . این مسئله زمانی اهمیت خود را نشان میدهدکه بدانیم ضایعات و پسماندهای مزارع در دیگر کشورها منبع اصلی تأمین مواد مـذکور برای صادرات به ایران وکشورهای مشابه مـی باشـند . در تمـامی فراینـد هـای کـشاورزی و صـنایع مربوطه علاوه بر تولید محصولات اصلی ، محصولات جانبی نیز تولید می شود کـه  حجـم وسـیعی را شامل می گردد  و به علت این که محدودۀ وسیعی برای بـه کـارگیری ایـن محـصولات وجـود دارد،

بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، ارزش بالاتری را برای آنها در نظرمی گیرند ، بگونـه ایکه در بعضی موارد از محصول اصلی نیز بسیار با ارزش تر می باشـد . از طرفـی براسـاس آمارهـای موجود در ایران تقریباً  نیمی از محصولات کشاورزی بدون اینکه به مصرف برسد در مراحل مختلـف از بین می روند و صنایع تبدیلی موجود در ایران به آن حد از رشد نرسیده که بتواند از تمامی اجزاء یک محصول کشاورزی بهره مناسب و کامل را ببرد .

همانطور که ذکر شد ، کلیه اقلام وارداتی مذکور و صدها ماده پر ارزش دیگر در حال حاضر در سراسر دنیا از ضایعات و محصولات جانبی کشاورزی و طی یک برنامه منسجم در صنایع تبدیلی تولید می شوند و با توجه به آمار و ارقام مربوط بـه حجـممواد مذکور در ایران در صورت داشتن برنامه ای مدون و ساز و کار مناسب در جهت برنامـه ریـزی، کسب تکنولوژی های نداشته و ساماندهی داشته ها می توان از ایـن مـواد کـه در اکثـر مواقـع نیـز مسایل زیست محیطی حادی را هم بدنبال دارد در جهت استفاده بهینه و تبـدیل آنهـا بـه مـواد بـا ارزش گـامی در جهـت شـکوفایی اقتـصاد کـشاورز و کـشاورزی برداشـت .

گزارشات منتشر شده جهانی نشان می دهـد کـه کـار بـر روی ایـن زمینـه یعنـی دسـت یـابی بـه فرایندهایی مقرون به صرفه و قابل انجام جهت بازیافت و فرآوری محـصولات جـانبی و ضـایعات در سالهای اخیر رشد فراوانی داشته است و بی شک در این رابطه علم  بیـو تکنولـوژی نقـشی اساسـی داشته است.  

مرکبات 

 کشور ایران با برداشت سالانه 3 میلیون و 51 هزارتن مرکبـات از 200 هـزار و 105 هکتـار باغهای بارور، هفتمین تولید کننده مرکبات در جهان و با تولید 000/640 تن لیموترش اولین تولید کننده در آسیا و چهارمین در جهان است. ضایعات در کشور مـا شـامل ضـایعات برداشـت ، حمـل و نقل، نگهداری و تبدیل آنهاست . مقادیر زیر میزان ضایعات تبدیل حـدود  000/900 تـن مرکبـات را نشان می دهد . تفاله باقیمانده از فرایند آبگیری مرکبات در حدود 50% وزن میوه را شامل می شود .

این تفاله ماده اولیه ای برای تولید محصولاتی مانند پکتین، غذای دام، پوست شـیرین شـده، روغـن ، پرس سرد، ملاس، لیمونن، مارمالاد و ژله پوسـت مرکبـات، محـصولات حاصـله از هـسته مرکبـات ، فلاونوییدها و … است.  

قندها بصورت کربوهیدارتهای محلول در تمـام قـسمت هـای میـوه مرکبـات بـه اسـتثنای آبمیوه های اسیدی مانند آب لیمو وجود دارند  و نزدیک به  40% وزن خشک پوست میوه های پرتقـال و گریپ فروت را تشکیل می دهند که در این میان گلـوکز، فروکتـوز و سـاکاروز از قنـدهای اصـلی هستند. مواد غیر قابل حل در الکـل در پوسـت مرکبـات شـامل 50-30% مـواد پکتینـی، 40-20% سلولز، 20-10% همی سلولز می باشد . تفاوتهای زیادی بین ترکیبات  شیمیایی تفاله مرکبات مناطق مختلف وجود دارد. در ذیل به تعدادی از فرآورده های حاصله از محصولات جانبی فرآینـد مرکبـات اشاره میشود: 

  1.  پالپ خشک شده و ملاس مرکبات 
  2.  پکتین:  منبع اصلی تولید پکتین پوست مرکبات می باشد . پکتین به عنوان عامل ژله ای در تهیه مرباجات و برخی شیرینی هـا کـاربرد داشته و حدوداً 3% پوست مرکبات را شامل می شود. 

دانلود فایل آرشیوی طرح توجیهی تولید پکتین از پوست مرکبات و سیب